NONNER
OG SØSTRE

Hvad er forskellen mellem en nonne og en søster?

En veninde besøgte mig og imens vi drak en kop te, spurgte hun mig: ”Ved du egentlig, hvad forskellen er mellem en nonne og en søster?” ”Jeg undersøger det og giver dig svar næste gange du kommer forbi til en kop te”, svarede jeg hende. Måske har du også stillet dig selv det samme spørgsmål. Her deler jeg, hvad jeg fandt ud af. Dette er ikke en udtømmende beskrivelse af en nonne eller søster, men det er et godt sted at starte. Efter besøget gik jeg straks i gang med at undersøge, hvad forskellen var mellem en nonne og en søster. Jeg opdagede, at i praksis bruges ordene nonne og søster omskifteligt, men det betyder ikke det samme. Jeg fandt også ud af, at en af de afgørende forskelle er måden, hvorpå en nonne og en søster lever sit liv. Lever hun et kontemplativt liv eller lever hun et kontemplativt og aktivt liv?

En nonne

Jeg fandt frem til, at en nonne er et medlem af en katolsk orden for kvinder, som vier sit liv til Gud og afl ægger løfter om at leve sit liv i fattigdom, kyskhed og lydighed. En nonnes liv kendetegnes ved, at hun bor og arbejder samme sted - nemlig på et Kloster, hun har minimal kontakt med omverden og hun har daglig korbøn. Derudover prioriterer hun studier og spiritualitet, som er en væsentlig del af hendes liv. En nonne kan arbejde som forfatter, musiker, religiøse kunstner, bogtrykker, underviser og retræte holder. Et eksempel på en katolsk nonne orden i Danmark er Benediktinerinder.


Søster

Jeg fandt frem til, at en søster lever derimod et kontemplativt og aktivt liv. En søster er også et medlem af en katolsk orden for kvinder, som vier sit liv til Gud og afl ægger løfter om at leve sit liv i fattigdom, kyskhed og lydighed – ligesom en nonne er det. Derudover er livet som søster præget af bøn og arbejde. Det betyder, at udover at være i en tæt relation sammen med Gud gennem bøn, har en søster et arbejde, der fører hende ud i samfundet for at tjene folk. En søster er overbevidst om, at bøn og arbejde går hånd i hånd og tror på at kombinere kontemplation med handling. Kontemplation og handling udtrykker et behov for at skabe balance mellem bøn og arbejde. En søster kan arbejde inden for sundhed og velfærd, uddannelse og mission. En søster bor i et kommunitet. Et eksempel på en søster orden i Danmark er Søstre af det dyrbare blod